پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
دوروزقبل، دوستی برایم فلمی به نام " سنگسار ثریا" را فرستاده بود. این فلم درسال 2008 به کارگردانی سیروس نورسته به اساس رمان فریدون صاحب جم ساخته شده وازواقعیت های اتفاق افتاده درراستای نقض حقوق بشردرایران که قوانین برخواسته ازشریعت اسلامی دارد به تصویرکشیده شده است.
صحنه های این فلم به حدی تکان دهنده است که تمام روزاین ذهن افغانستانی مرا که هرروز شاهد چنین فاجعه های درکشورم بودم و استم، به خود مشغول نمود.
این فلم درمورد زندگی ومرگ زنی است که درایران سنگسارمی شود. شوهراین زن می خواهدبا یک دخترکم سن و سالی ازدواج نماید اما چون توانمندی پرداخت هزینه زندگی دو زن را ندارد از ثریا می خواهد که طلاق بگیرد. اما ثریا راضی به طلاق نمی شود. بنا شوهر ثریا با نقشه از قبل تهیه شده ازثریا می خواهد که درخانه یکی دیگری ازساکنین محل که زن اش را ازدست داده است، کار نماید.
شوهرثریا درتبانی با روحانی وکدخدای محل به ثریا تهمت زنا می بندند که درآخربراساس قوانین شریعت اسلامی به سنگسار محکوم می شود.
می خواستم این فلم را به صورت درست تشریح نمایم. اما بهتردیدم که دیدن این فلم را به شما توصیه نمایم. این فلم توهینی به دین اسلام نیست اما نشان دهنده این است که تا چی حد قوانین اسلامی می تواند دستاویزی برای انسان های قرار بگیرد که دیوانه شهوت و قدرت اند و چگونه نقض حقوق بشردرکشورهای اسلامی و خشونت علیه زنان نه تنها مجاز که با توصل به ایه های قران توجیه می شود و جاری نمودن قوانین شریعت اسلامی که یکبار خودم هم شاهد ماجرای سنگساری درغزنی بودم تا چی حد می تواند عمل وحشیانه ای با آن صحنه های خونین و وحشتناک اش باشد.
درچنین شرایطی که دولت دست نشانده کنونی خواهان صلح با طالبان است ومردم هنوزهم جنایات آنها را که خیلی وقت ها با استناد به ایه های قرآن صورت میگرفت به یاد دارند، دیدن این فلم وبه یاد آوری جنایات طالبان درافغانستان که بدبختانه تا هنوز ادامه دارد ،موجب شد تا این چند سطر را با بررسی آیه های قران و احکام شریعت اسلامی درمورد سنگسار بنویسم. اینکه طالبان تا چی حد سواد و فهم کافی برای درک قرآن دارند وتا چی حد هم به خاطرنبودن خوی و احساس انسانی در وجود این مردم و نوکری برای کشورهای دیگر-سخن دیگریست. اما تمام این اتفاق ها موجب می شود که نسبت به مسایل زیر گفتگوی داشته باشم.
آیا مجازات سنگساردراسلام مبنای حقوقی دارد؟ یا به عباره دیگر آیا مجازات سنگسارازحقوق مسلم جزایی اسلام است؟ برای پاسخ دادن به این سوال لازم است تا قدومت مجازات سنگساررادرکتاب های تاریخی جستجوی نمائیم.
قدومت سنگسار نظر به نوشته های به جا مانده به 600 سال قبل از تولد مسیح بر می گردد ولی دران زمان این مجازات تنها روی سربازان اجرا می شد که در زمان انجام وظیفه به خواب می رفتند. اما با به وجود امدن دین یهود این مجازات شکل رسمی تری به خود می گیرد و جزو قوانین جزایی می گردد که بیشترا به خاطرعمل زنا و گاهی هم به خاطرعمل قتل به اجرا درمی امده وحتی این حکم بالای حیوانات هم تطبیق می گردیده است.
در باب 21 و 22 سفر خروج درقسمتي ازاحكام موسي آمده است كه "هر گاه گاوي با شاخ خود مرد و يا زني را بزند كه مضروب بميرد، گاو را سنگسار كنند و گوشتش را نخورند و صاحب گاو بي گناه باشد ولي اگر گاو عادت به شاخ زدن داشته باشد و صاحبش گاو را دربند نكند، گاوراسنگساركنند و صاحبش را به قتل برسانند واگرگاو،كنيز وياغلامي رابزند سي مثقال نقره به صاحب گاو داده ميشود و گاو سنگسار ميگردد.
اگرچند درهیچ جای قرآن اشاره مستقیمی به مجازات سنگسارآن طورکه درکتاب مقدس یهودیان با جزیات کامل امده است نشده است اما دراسلام بسیاری ازاحکام دینی ازسنت محمد استنباد می شود. فرضا درقرآن درسوره لقمان ایه 19 امده است که" زشت ترین صداها،صدای خراست". درحالیکه درکشورهای اسلامی اکثریت مردم ازخراستفاده می کنند. ولی با وجود اینکه ازسگ هیچ گاه در قرآن به بدی یاد نشده و حتی درسوره کهف18 آمده است که:
وَتَحْسَبُهُمْ أَيْقَاظًا وَهُمْ رُقُودٌ وَنُقَلِّبُهُمْ ذَاتَ الْيَمِينِ وَذَاتَ الشِّمَالِ وَكَلْبُهُم بَاسِطٌ ذِرَاعَيْهِ بِالْوَصِيدِ لَوِ اطَّلَعْتَ عَلَيْهِمْ لَوَلَّيْتَ مِنْهُمْ فِرَارًا وَلَمُلِئْتَ مِنْهُمْ رُعْبًا .
ترجمه: و مىپنداشتی كه آنها بيدارند درحالى كه درخواب بودند وما آنها رابه پهلوى راست و چپ مىگردانديم در حاليكه سگشان برآستانه [غار] دو دستخود رادراز كرده [بود] اگربرحال آنان اطلاع مىيافتى گريزان روى ازآنها برمىتافتى واز[مشاهده] آنها آكنده ازبيم مىشدی ( كهف/18) امامسلمانان درکل به خاطر سنت های روایت شده ازمحمد سگ رانجس می دانند. چون در حدیث نبوی آمده است که : لايدخل الملائكة بيتاً فيه كلب اوتصاوير ( حديث نبوي) فرشتگان در خانه ای که دران سگ و تصاویر باشد وارد نمی شود.
اهل سنت پا را ازنجس بودن سگ هم بیرون گذاشته اند ودشمنی طالبان با تلویزیون و نقاشی و مجسمه سازی هم ریشه درهمین سنت های نقل شده ازمحمد دارد تا برداشت های انها ازآیه های امده درقرآن.
چون درقرآن امده است که: يَعْمَلُونَ لَهُ مَا يَشَاء مِن مَّحَارِيبَ وَتَمَاثِيلَ وَجِفَانٍ كَالْجَوَابِ وَقُدُورٍ رَّاسِيَاتٍ اعْمَلُواآلَدَاوُودَشُكْرًاوَقَلِيلٌمِّنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ [آن متخصصان] براى اوهر چه مىخواست ازنمازخانهها و مجسمهها و ظروف بزرگ مانند حوضچهها و ديگهاى چسبيده به زمين مىساختند اى خاندان داوود شكرگزارباشيد وازبندگان من اندكى سپاسگزارند. (سبا/13) اگرچند سوره ای که درمورد صدای خردرقرآن امده سوال برانگیزاست. چون خوبی و بدی، زشتی وزیبایی برای ماانسان ها که هر چیز را براساس نیاز خود می سنجیم می تواند معنا داشته باشد. پس چراخدا وقتی ازصدای خر بد اش می آید این موجود- با معذرت ازخرها- بد صدا را خلق کرد؟ مگر حس شنوایی خدا هم مثل انسان ها است؟ برای اینکه حرف طولانی نشود، نمی خواهم وارد آن بحث بالا شوم. اما می خواهم این مساله را مطرح کنم که چرابا وجود اینکه درقرآن که مسمانان آن را یگانه مرجع قانون گذاری و کامل و حرف خدا که برای رهنمایی و خیرانسان ها امده است و هیچ اشاره ای هم درمورد نجس بودن سگ و سنگساروبسیاری ازمسایل دیگر به صورت واضح نشده است بازهم مسلمانان به این مسایل اعتقاد دارند و انجام می دهند.
در بعضی ازروایات امده است که در قرآن سوره به نام سنگسار یا رجم وجود داشته و نوشته اند که این سوره توسط یک بز خورده شده و از بین رفته است. دربعضی از کتاب ها هم آمده است که این آیه توسط عایشه، قهرمان زن آن زمان به خاطر اینکه خودحرف شنوی ازمحمد نداشته از بین برده شده است.
از الشعبی درکتاب صحیح بخاری نقل شده است که: بعد از اینکه علی زنی را دریک روزجمعه سنگسارکرد، گفت: من او را طبق سنت رسول الله سنگسار کردم.
درجای دیگری ازاین کتاب امده است که ازابن عباس نقل شده که گفت : عمرگفت: خداوند رسول خدا را به حق فرستاد وبراوکتاب رانازل کرد. پس دربين آنچه بروي نازل شده بود آيه سنگساربود .پس ما آن را خوانديم فهميدم وبا تمام وجود درک کرديم. رسول خدا سنگسارکرد, وما هم سنگسار نموديم, پس ترسيدم که اگرمدتي بر مردم بگذرد کسي بگويد که قسم به خداما اين آيه را در کتاب خدا نمي بينيم .پس به سبب ترک يکي از واجبات الهي به گمراهي بيفتند.
اما تنها ایه که درآن ازسنگساردر قران نام برده شده است و به جامانده ، سوره مایده است که درمورد زن و مرد یهودی استند که بدون ازدواج با هم همخوابی داشته اند وتوسط محمد نظربه دستورهای امده درتورات سنگسارمی شود. یعنی محمد با این کارموافقت خودش را با دستورهای خدای موسی نشان می دهد.
ادامه دارد