بازار جدیدی به نام تجارت انتحارگر
محمد اسحاق فياض
روانکاوی علمی است که بسیاری از رفتارهای مختلف و خارق العاده انسان را شناسایی و علت یابی کرده است و برای درمان آن را راهکار و راه حل ارایه داده است، اما آنچه در این میان حتی علم روانشناسی و روانکاری را به چالش کشانده است، رفتارها، عملکرد ها، باورها و احساساست متضاد و عجیب و غریب یک انتحارگر است!.
او که گاهی در چهره سرسخت ترین انسان سنتی قرن مدرن ظاهر می گردد که در راه رسیدن با عقیده اش، نه جان خودش ارزش دارد و نه جان دیگر انسانهای بی گناه وگاهی برای رسیدن به هدف عمدا منکری را مرتکب می گردند تا هنگام انجام انتحار عقل و فکر او مانع جنایتش نشود و چنان خود را با مشروبات الکلی مست و لایعقل می کند که فقط مسیر جلوش را برای انجام عمل انتحار می بیند و بس! و گاهی به انسان برده ای تبدیل می گردد که برای انجام عمل انتحاری فروخته شده است و گاهی کودکان پسر و دختر وسیله ای برای انجام انتحار می گردد، بدون این که این کودکان خود قدرت انتخاب داشته باشند و بدانند که عمل او برای خودش و دیگر انسانها چه فاجعه ای به بار خواهد آورد!.
به راستي يك انتحارگر هنگامي كه مي داند، تاچند لحظه ديگر زنده نيست و جان چندين انسان ديگر را نيز خواهد گرفت، درآن لحظه چه احساسي دارد؟ به چه فكر مي كند و دركدام رويا غرق است كه به همه چيز فكر مي كند، جز مرگ و نابودي خودش و ديگران؟. و ایا واقعا او در آن لحظه می داند که توسط انتحار و انفجار در قدم اول خودش کشته می شود؟ آيا وضعيت روحي رواني و افكار و باور هاي انتحار گران تاكنون مورد روانكاروي و تجزيه تحليل علمي قرارگرفته و یا اساسا قابل تجزیه و تحلیل روان شناسانه است؟. با آنكه دانش بشري در زمينه روان شناسي و روانكاوي پيشرفت هاي زيادي كرده است و از سوي ديگر كشورهاي غربي نيز با تهديدات حملات تروريستي انتحاري مواجه هستند، اما هيچگاه اين پديده مورد تجزيه و تحليل علمي و روان كاروي درست قرار نگرفته و یا این دانش نتوانسته راه حلی برای مهار عملیات های انتحاری ارایه بدهد. زیرا امروزه ثابت شده است که هدایت گران و رهبران طرح ها تروریستی انتحاری از تمامی راههای که به مرگ و انتحار منتهی می شود، استفاده می کنند، از توجیه باورهای افراطی گرفته تا پول و رشوت و مشوربات الکلی و خرید و فروش انتحارگر و....
در تازه ترین گزارشی که از فعالیت های انتحاری بدست آمده این است که انتحارگر خود به بازار تجارت نیز تبدیل گردیده است، کسانی که نیاز به انتحارگر داشته باشند، گروههای افراطی در پاکستان برای آنان انتحارگر یافته و دربدل پول انتحارگر را به فروش می رسانند، براساس گفته ریاست عمومی امنیت ملی به رسانه ها که یک انتحار گر را به نام شیر حسن «خنجری» فرزند نصرالله باشنده اصلی میرانشاه کشور پاکستان دستگیرکرده اند، او پرده از تجارت انتحارگر در پاکستان میان گروههای افراطی برداشته است، او که مامور عملیات انتحاری در ولایت پکتیا بالای ولسوال جاجی این ولایت بود، قبل از عمل انتحار دستگیر گردید و در اعترافاتش گفته است که شخصی به نام حافظ گل بهادر مربوط به شبکه گروه طالبان پاکستانی حکیم الله محسود افراد انتحاری را در پاکستان پیدا کرده و تربیت می کنند که او نیز یکی از این افراد بوده است و پس از تربیت و آموزش عملیات تروریستی انتحاری، انتحار گران را در بدل ششصد تا هشت صد هزار روپیه پاکستانی بالای شبکه تروریستی سراج الدین حقانی بمنظور انجام حملات انتحاری، بفروش می رسانند.
بدین ترتیب جریان انتحار خود به بازار تجاری برای دست اندرکاران انتحار نیز تبدیل گردیده است و انسانهای بی گناه به این آسانی و سادگی معامله می گردد. آنهم با ارزان ترین قیمت مادی! مگر قیمت خون یک انسان هشت صد هزار روپیه پاکستانی معادل 500 تا 600 دالر است که آنان به این معامله خونین و ننگین تن می دهند؟. آیا انتحارگران و خانواده های آنان واقعا از قیمت واقعی خود به عنوان یک انسان در جهان امروزی باخبرند که چنین معامله بخس و ارزان می کنند؟.
این معاملات نشان می دهد که فرد انتحارگر و خانواده های آنان حتی از دیه یک فرد مسلمان هم بی خبر است، زیرا دیه یک مرد امروزه معادل 90هزار دالر تعیین شده است، حال شما تصور کنید تفاوت قیمت یک انسان براساس دیدگاه اسلام کجا و قیمتی که رهبران و طراحان عملیات های انتحاری برای خانواده یک انتحارگر می پردازند، تاکجا تفاوت دارد؟. مگر می شود 600 دالر را با 90 هزار دالر مقایسه گرد؟.
به هرحال جهل از دنیای امروز، جهل و بی خبری از دین و فرورفتن در جهالت های قبیله ای، ایجاد باورهای افراطی گری در قالب تفسیر وارونه از دین، بهترین بستر و زمینه برای خرید و فروش و تجارت عملیات های انتحاری و انتحارگر شده است. طوری که عاطفه و و جدان و اخلاق انسانی، کاملا مرده است و هیچ حسی در این قالب وجود ندارد، فقط و فقط یک هدف است و آن انجام عمل انتحار و کشتن و کشته شدن برای هدفی که حتی خود انتحارگران هم به درستی نمی دانند، زیرا اکنون ثابت شده است که همه انتحارگران براساس باورهای افراطی گری تن به کشتن نمی دهند، بخشی از انتحارگران را توجیه های دروغین دینی براساس باورهای افراطی خود آنان تشکیل می دهد و بخشی دیگر انتحار توسط معامله و خرید و فروش صورت می گیرد و بخش دیگر آن توسط کودکان و افراد خورد سالی صورت می گیرد که نه از دین چیزی می دانند و نه تصور درستی از مرگ دارند و نه می دانند که با عمل انتحاری او چه تعداد انسانهای بی گناه کشته می شوند و نه می دانند که کشتن انسانهای بی گناه چه گناهی در دین خودش دارد.
دو سال پیش بود که یک کودک 14 ساله انتحارگر پاکستانی به نام شاکرالله دستگیرگردید، روزنامه ایندیپندنت با او مصاحبه ای انجام داد. او گفت: « تمام چیزی که من می دانم این است که ملاها همواره به من می گفتند که بریتانیایی ها و آمریکایی ها بر ضد خدا هستند. کسانی که مرا به انجام این کار هدایت می کردند، می گفتند اگر می خواهی به خدا خدمت کنی، وظیفه ات این است که علیه خارجی ها بجنگی. آنها می گفتند وقتی زمانش فرابرسد، خدا از تو محافظت خواهد کرد. اول نمی دانستم که چه کاری قرار است بکنم، بعد ملا صالح به من گفت که باید یک انفجار بر سر راه خارجی ها، آمریکایی ها و بریتانیایی ها (در افغانستان) انجام دهم و انتقام خون تمام مردمی را که کشته شده اند، از آنها بگیرم. به من گفتند که بلافاصله باید مدرسه را (به قصد افغانستان) ترک کنم و آنها خودشان با خانواده ام صحبت خواهند کرد. من می خواستم پدر و مادرم را ببینم، اما گفتند به دلایل امنیتی، این کار ممکن نیست. این کار من را نگران کرد اما فکر می کردم بعد از اینکه از افغانستان بازگشتم، پدر و مادرم را خواهم دید. آنها (ملاها) گفتند پدر و مادرم پول خوبی بابت کاری که من انجام می دهم، دریافت خواهند کرد».
در حالی که او در میان بیش از 50 نفر دیگر از هم سن و سالانش در وزیرستان برای عملیات انتحاری تربیت شده اند و افکار افراطی گری به آنان آموزش داده شده است، اما در عین حال او به صورت دقیق مفهوم درست عملیات انتحاری را نمی داند و به این باور است که هنگام بازگشت می تواند پدر و مادرش را ببیند، اگر او واقعا می دانست که عملیات انتحاری در قدم اول جان خودش را می گیرد، آیا او حاظر به این عملیات می گردید؟. چرا طراحان عملیات انتحار به او نگفته است که عملیات انتحاری مساوی با مرگ قطعی است؟.
این مصاجبه نشان می دهد که استفاده از جهل نوجوانان و نیز تجارت بخس و ارزان برای انتحار در کنار باورهای افراطی گری، نقش اساسی درعملیات های انتحاری دارد. براین اساس همانطوریکه جهالت بهترین وسیله برای انجام عملیات انتحاری می گردد و برای طراحان انتحار قابل توجیه است، استفاده از مشروبات الکلی و مستی هنگام عملیات انتحاری نیز در باورهای طراحان انتحار قابل توجیه است، همان طوریکه فریب دادن خانواده ها و افراد از همه جا بی خبر انتحاری در تجارت انتحار، برای طراحان عملیات انتحاری قابل توجیه است.
اینجاست که واقعا کمیت علم روانکاوی و روانشاسی در چنین وادی پراز جهل و بی خبری، لنگ است و نمی تواند راهکار درستی برای برون رفت از بحران عملیات های انتحاری ارایه دهد. به راستی روانکار برای انسانی که هیچ نمی داند و از همه جا بی خبر است، حتی از ارزش خود، چه می تواند بگوید؟. برای انسانی که برای 600 دالر تجارت می شود و جان خود و انسانهای دیگر را به نابودی می کشاند، روان شناس و روانکاو چه می تواند بگوید و چه توجیهی برای آنان می تواند داشته باشد؟